top of page

Ontdek het laatste nieuws over de ontwikkelingen op het gebied van Ultra-Diepe Geothermie.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze maandelijkse NieuwsFlits:

Bedankt! Wij hebben uw aanmelding succesvol ontvangen.

Zoeken
  • Admin

Hoe had Nederland de EU-doelstelling voor duurzame energie wél kunnen halen?

In 2020 moet 20 procent van de energie uit duurzame bronnen afkomstig zijn. Dat is het doel van de Europese Unie. Van alle lidstaten is Nederland nog het verst van dit doel verwijderd. Hoe had dit voorkomen kunnen worden?


“Onvoldoende beleid”

De eis die de EU aan Nederland stelt is 14 procent energie uit duurzame bronnen. Dit ligt dus ruim onder het Europese doel van 20 procent, maar ook deze eis gaan we bij lange na niet halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat we in 2020 slechts zo’n 12 procent van de energie uit duurzame bronnen halen. “Het beleid is duidelijk onvoldoende geweest”, aldus eurocommissaris Miguel Arias Cañete in het NRC. Om toch aan de wettelijke eis van de EU te voldoen, zal Nederland duurzame energie in het buitenland moeten gaan produceren of inkopen.


De natuur biedt meer dan zon en wind

In de zoektocht naar duurzame energie wordt er vooralsnog gekeken naar zon, wind en biomassa. Maar de natuur heeft ons veel meer te bieden. Zo’n 6 kilometer onder de grond is het ruim 200 graden. Met Ultra-Diepe Geothermie (UDG) kun je uit die warmte CO2-vrije elektriciteit opwekken. De restwarmte die daarna overblijft heeft zo’n hoge temperatuur dat er gebouwen mee kunnen worden verwarmd door middel van een warmtenet. Met Ultra-Diepe Geothermie kan een groot deel van Nederland worden voorzien van zowel CO2-vrije elektriciteit als warmte.


UDG: een beproefd concept

Ultra-Diepe Geothermie is geen experiment, maar wordt over de hele wereld al succesvol toegepast. Zo is in München het doel om in 2040 de gehele stad te voorzien van duurzame energie opgewekt uit UDG. Hier zijn al meerdere centrales die energie leveren aan de omliggende woningen. Als het aan ons ligt, geeft Nederland snel opvolging aan dit goede voorbeeld!

4 weergaven

Kommentare


bottom of page