top of page

Ontdek het laatste nieuws over de ontwikkelingen op het gebied van Ultra-Diepe Geothermie.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze maandelijkse NieuwsFlits:

Bedankt! Wij hebben uw aanmelding succesvol ontvangen.

Zoeken
  • Admin

Nieuwe inzichten tijdens inspiratiesessie ‘Amersfoort CO2-neutraal’

Amersfoort wil in 2030 een CO2-neutrale gemeente zijn, maar hoe kan deze ambitie verwezenlijkt worden? Wij ontvingen een enthousiaste groep medewerkers van Gemeente Amersfoort voor een inspiratiesessie over dit vraagstuk en daagden ze uit om een oplossing te ontwikkelen. En dat ging ze goed af!

Gemeenschappelijke interesse

De groep collega’s van Gemeente Amersfoort was divers, maar tijdens de koffie en voorstelronde kwam al snel de gedeelde interesse in duurzaamheid en CO2-reductie naar boven. Niet verrassend dus dat de daaropvolgende presentatie over geothermie veel slimme opmerkingen en vragen teweegbracht. Gelukkig waren we ruim voor de officiële aanvangstijd gestart zodat hierop uitgebreid kon worden ingegaan. Zo ontstond een interessante dialoog.


Aan de slag!

Na een tweede kop koffie en een heerlijk stuk HermanDeGroot-jubileumslof gingen onze gasten in twee teams zelf aan de slag. Omdat de CO2-uitstoot in Amersfoort voor ongeveer 20 procent afkomstig is van verwarming, was de opdracht het ontwikkelen van een plan om alle Amersfoortse huishoudens in 2030 duurzaam te kunnen verwarmen. Dit uiteraard met minimale kosten en CO2-uitstoot! Gewapend met de benodigde informatie en de zojuist opgedane nieuwe kennis werd er een vliegende start gemaakt.


Eye-opener

Beide teams concludeerden onafhankelijk van elkaar dat de oplossing niet ligt in energiebesparing door middel van isolatie: de investering en CO2-uitstoot die bij isoleren komen kijken zijn veel hoger dan men had verwacht. Maar wat zou dan wél een oplossing zijn? Ook daarover was men het eens: een collectieve voorziening van CO2-vrije warmte door middel van een warmtenet. Deze gedachtenshift van energie besparen naar een CO2-vrije energiebron was voor de meesten een grote eye-opener.


Positieve energie

De tijd vloog voorbij en al werd er nog uitgebreid nagepraat, de klok sloeg onverbiddelijk 12 uur: tijd om de inspiratie-ochtend af te ronden en terug te kijken op een geslaagde workshop met veel positieve energie, nieuwe inzichten en inspiratie. Wat ons betreft wordt de dialoog zeker voortgezet! Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

14 weergaven

Comments


bottom of page