top of page

Ontdek het laatste nieuws over de ontwikkelingen op het gebied van Ultra-Diepe Geothermie.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze maandelijkse NieuwsFlits:

Bedankt! Wij hebben uw aanmelding succesvol ontvangen.

Zoeken
  • Admin

Diepe Geothermie vs. Ultra-Diepe Geothermie

In geothermie maken we een onderscheid tussen Diepe en Ultra-Diepe Geothermie. Wat zijn de verschillen in diepte en mogelijkheden voor duurzame energieopwekking? En is Ultra-Diepe Geothermie beter dan Diepe Geothermie? Wij leggen uit!

Diepe Geothermie: tussen de 1,5 en 4 km diep

Op deze diepte wordt warmte gewonnen tussen de 70 en 100 graden, voldoende voor het verwarmen van gebouwen. Deze vorm van geothermie wordt in Nederland al toegepast voor het verwarmen van kassen en binnenkort ook gebouwen in Den Haag*.


Ultra-Diepe Geothermie: dieper dan 4 km

Hoe dieper, hoe warmer! Met Ultra-Diepe Geothermie kan warmte van 130 tot wel 250 graden gewonnen worden. Met deze warmte kunnen niet alleen gebouwen, worden verwarmd, ook is deze geschikt voor industriële processen en het opwekken van CO2-vrije elektriciteit.


Er zijn in Nederland nog maar een paar boorgaten die dieper gaan dan 4 km, maar in het buitenland wordt dit al steeds vaker toegepast. De omgeving van München is hier een mooi voorbeeld van: hier is het diepste geothermieboorgat ruim 6 km (6036m) diep. Meer weten? Lees meer over bestaande geothermieprojecten.


Is Ultra-Diepe Geothermie beter dan Diepe Geothermie?

Nee, niet per se. Hoe dieper er geboord wordt, hoe meer warmte en energie er gewonnen kan worden, maar des te minder informatie beschikbaar is over het gesteente. Dit maakt het lastiger om de meest kansrijke locatie te bepalen.


Wel is het mogelijk om met Diepe Geothermie de benodigde informatie op te halen over de diepere gesteentelagen, om zo beter te bepalen of een locatie kansen biedt voor Ultra-Diepe Geothermie. Omdat de ene locatie een grotere potentie heeft voor Diepe Geothermie en de andere een grotere potentie voor Ultra-Diepe Geothermie, is het uitvoeren van goed vooronderzoek van groot belang.


Meer weten?

Stel je vraag in de comments of neem contact met ons op via info@larderel.nl


192 weergaven
bottom of page