Nieuws

  • linkedin-larderel-energy
  • twitter-larderel-energy

Powered by

Ultra-diepe geothermie: #hetkanwel

september 2019

Tijdens de World Green Building Week geven alle Green Building Councils wereldwijd hun initiatieven en die van hun participanten een podium. Als participant van de Dutch Green Building Council organiseerden wij een kennis-sessie over Ultra-Diepe Geothermie. Het werd een middag vol (duurzame) positieve energie!

 

#hetkanwel

Dat is het thema van de Dutch Green Building Week 2019. Het dagthema voor dinsdag was CO2-reductie (Paris Proof): een passende gelegenheid om de deuren van ons kantoor te openen om te vertellen over onze oplossing voor Ultra-Diepe Geothermie. Er is inmiddels een concreet initiatief om de regio Eemland hiermee van zowel CO2-vrije elektriciteit als warmte te voorzien. Dit lijkt misschien een utopie, maar niks is minder waar, #hetkanwel!

Gevarieerde middag

De gastenlijst was divers qua achtergrond, maar met één gemeenschappelijke deler: iedereen heeft een passie voor verduurzaming. Tijdens de ontvangst zat de sfeer er al meteen goed in en werd er druk gekletst.

Na de koffie, thee en overheerlijke HermanDeGroot-jubileumgebakslof was het tijd voor een stukje theorie over Ultra-Diepe Geothermie en het initiatief in de regio Eemland. Na de pauze en vragen ging Guus uitgebreider in op de werking van een geothermische centrale en het opwekken van elektriciteit. Vervolgens was het tijd voor een open discussie aan de hand van vijf stellingen. Daarbij ontstond een levendig gesprek waarbij vanuit verschillende invalshoeken interessante standpunten werden geformuleerd.

Al snel was de klok de vijf uur gepasseerd: hoogste tijd om naar het souterrain te gaan waar een gezellige borrel wachtte. Onder het genot van een hapje en drankje kon er gezellig worden nagepraat en werden er nog wat laatste vragen beantwoord.

Geïnformeerd én geïnspireerd

Al met al was het een middag vol nieuwe inzichten, contacten en inspiratie. De energietransitie vraagt om samenwerking, en daarvan was zeker sprake. We zijn zeer dankbaar voor de interesse en het enthousiasme!

Kon je er niet bij zijn?

Jammer, maar niet getreurd: je bent altijd welkom voor een kop koffie. Neem contact op via info@larderel.nl of bel naar 033 43208 89.

HermanDeGroot en Larderel Energy op de voorpagina

oktober 2019

Onlangs deelden we een persbericht over de plannen om de regio Eemland met geothermie te voorzien van CO2-vrije elektriciteit en warmte. Dit bleef niet onopgemerkt bij het Algemeen Dagblad!

Interessant leesvoer

Een hele regio van CO2-vrije energie voorzien met aardwarmte, hoe dan? Het AD kwam langs voor een uitgebreid interview en publiceerde twee interessante artikelen die daar duidelijk antwoord op geven.

Lees ze op AD.nl:

Twee bedrijven, één missie: Nederland CO2-vrij

september 2019

Wie HermanDeGroot kent, kent Larderel Energy. Maar wat doet Larderel Energy precies en wat is de missie van onze zusteronderneming?

Nieuw concept voor Ultra-Diepe Geothermie

Sinds de oprichting van HermanDeGroot lopen we voorop met oplossingen voor duurzaamheid. Met het oog op de energietransitie ontwikkelden we de afgelopen 5 jaar een nieuw concept voor Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Wat UDG is en hoe dit werkt, vertellen in onze blog Wat is geothermie? en deze video voor BRDR.

Het is tijd om UDG in Nederland te introduceren

Ultra-Diepe Geothermie wordt op dit moment nog niet toegepast in Nederland, terwijl deze bron de potentie heeft om minstens een derde van ons land te voorzien van CO2-vrije elektriciteit en warmte. Nu we moeten overschakelen op duurzame en CO2-vrije energiebronnen is het daarom hoogste tijd om UDG in Nederland te introduceren. Die taak hebben we met beide handen aangegrepen door zustermaatschappij Larderel Energy op te richten.

De missie van Larderel Energy

Larderel Energy heeft als missie om UDG succesvol in Nederland te introduceren en zo de energietransitie zo efficiënt mogelijk te versnellen, tegen minimale kosten. Hiervoor verbinden we als contracterende partij diverse initiatieven met elkaar om samen geothermieprojecten te kunnen realiseren. Daarnaast brengen we de nodige kennis in bij deze projecten, in nauwe samenwerking met HermanDeGroot Ingenieurs.

Kennis en onderzoek

De introductie van UDG in Nederland vergt nieuwe kennis. Daarom onderzoeken we samen met hogescholen en universiteiten continu alle aspecten die met geothermie te maken te hebben. Niet alleen op het vlak van technologie en duurzaamheid, maar ook dat van economie en maatschappij. Daarnaast zijn we officieel kennispartners met het Belgische VITO, dat in Mol de eerste Belgische Ultra-Diepe Geothermiecentrale heeft gerealiseerd.

Samen naar een CO2-vrij Nederland

Wij geloven in een collectieve oplossing voor de energietransitie. Een goede samenwerking tussen verschillende belanghebbenden is daarbij een randvoorwaarde. Daarom verbinden we alle relevante partijen als netbeheerders, (lokale) overheden, energiemaatschappijen, beheerders en financiers en voorzien hen van de juiste voorlichting. Zo krijgt de potentie van Ultra-Diepe Geothermie de bekendheid die het verdient.

Waar staat ‘Larderel’ eigenlijk voor?

Het bedrijf is vernoemd naar de ingenieur François Jacques de Larderel, die in Toscane als eerste gebruik maakte van de natuurlijke warmte in de ondergrond voor industriële processen. Dit bracht economische bloei aan de regio, die daarom naar hem werd vernoemd: Larderello. In 1904 werd hier voor het eerst op aarde elektriciteit opgewekt met geothermische stoom. Daar konden toen slechts 4 gloeilampen mee branden, maar tegenwoordig is de hoeveelheid elektriciteit die er in dit gebied met geothermie wordt opgewekt goed voor maar liefst een miljoen huishoudens of twee miljoen Italianen!

Interactieve kennis-sessie op 24 september 2019

Alles te weten komen over Ultra-Diepe Geothermie? Meld u dan aan voor onze interactieve kennis-sessie ‘Regio Eemland CO2-vrij met geothermie’ op dinsdag 24 september 2019 (aanvang 14.00 uur). De toegang is gratis. Meer informatie of meteen aanmelden? Stuur een mail naar fvandenadel@hermandegroot.nl

UDG ondergronds.png

Drie vaak gehoorde vragen over Ultra-Diepe Geothermie

september 2019

Ultra-Diepe Geothermie is een duurzame energiebron waarbij heet water op minstens 4 kilometer diepte wordt opgepompt en omgezet in CO2-vrije elektriciteit en warmte.

 

Tast dat het landschap niet aan?

Nee. Het water wordt opgepompt via een smal boorgat waar een pijp doorheen loopt. Die pijp is bovenaan bij het boorgat circa 1 meter breed en onderaan de put is deze nog geen 20 cm. Dat is een speldenprik, zeker als je het vergelijkt met de totale omtrek van de aarde van ruim 40.000 km. Een geothermiecentrale neemt maximaal een voetbalveld aan ruimte in en maakt ook geen geluid. De centrale zelf is vaak van glas, waardoor je kunt zien wat er gebeurt.

Halen we dan niks weg uit de aarde?

Nee, in tegenstelling tot de winning van fossiele brandstoffen halen we bij Ultra-Diepe Geothermie niks weg uit de aarde. Nadat de warmte uit het water is gehaald, wordt het water direct weer via een tweede gat teruggepompt naar de oorspronkelijke diepte. Het water uit de ondergrond komt niet vrij aan het oppervlak, het blijft dus een gesloten circuit.

Omdat we het water dat we uit de ondergrond omhoog halen ook weer terug in de ondergrond stoppen, veroorzaakt UDG geen aardbevingen zoals bij de aardgaswinning in Groningen.

Raakt de warmte niet uitgeput?

Nee, UDG is in feite een oneindige bron van energie. Nadat het water is teruggepompt in de aarde, stroomt het door heet gesteente terug naar de eerste put. Tegen de tijd dat het daar is aangekomen, heeft het water weer de originele temperatuur en wordt het opnieuw opgepompt. De binnenkant van de aarde is zo ongelofelijk warm, dat deze warmte niet uitgeput raakt.

Wat is geothermie?

juli 2019

Geothermie krijgt steeds meer aandacht als duurzame en CO2-vrije energiebron. Maar wat is geothermie nou eigenlijk en welke verschillende systemen zijn er?

Een stukje geschiedenis

Het woord geothermie is afgeleid van twee Griekse woorden: geo, dat aarde betekent, en thermos, dat warmte betekent. Letterlijk betekent geothermie dus aardwarmte. De techniek bestaat al heel lang: de Franse ingenieur François Jacques de Larderel ontdekte in 1818 de thermische eigenschappen van de ondergrond in Toscane. Deze ontdekking werd verder doorontwikkeld door Piero Ginori Conti, die in 1904 als eerste persoon op aarde elektrische energie op wist te wekken uit aardwarmte.

Verschillende systemen, verschillende dieptes

Er zijn verschillende varianten van aardwarmtesystemen en het belangrijkste verschil tussen die systemen is de diepte in de ondergrond. We zetten de verschillende systemen op een rijtje, op volgorde van diepte.

Ondiepe systemen: WKO en warmtepomp

De systemen die in Nederland al het meest voorkomen zijn zogeheten Warmte-Koude Opslag systemen, vaak afgekort als WKO. Hierbij wordt het overschot van warmte dat in de zomer ontstaat opgeslagen in de ondergrond, zodat dit in de winter gebruikt kan worden voor verwarming. Andersom kan in de winter koude worden opgeslagen zodat hiermee in de zomer een gebouw gekoeld kan worden. Een WKO is maximaal 500 meter diep en valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Om het gebouw te verwarmen wordt een WKO gecombineerd met een warmtepomp die de watertemperatuur nog iets verhoogt en het warme water rondpompt via laagtemperatuur-verwarming zoals vloerverwarming. Een goede isolatie van het gebouw is noodzakelijk om de gewenste warmte te bereiken.

Er zijn ook warmtepompen die zonder WKO functioneren: deze ‘gesloten systemen’ bestaan uit een zogenaamde bodemwarmtewisselaar waarop een warmtepomp wordt aangesloten. In tegenstelling tot bij een WKO wordt er hierbij geen warmte of koude in de grond opgeslagen, maar wordt gebruik gemaakt van een relatief constante bodemtemperatuur van 10 graden. Een gesloten systeem gaat tussen de 20 en 150 meter diep.

Tussen 2 en 3 kilometer diepte: geothermie

Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het er is. In Nederland neemt de temperatuur toe met ongeveer 30 graden per kilometer. Tussen 2 en 3 km diepte kan water worden opgepompt met een temperatuur tussen 70 en 90 graden. Hiermee kunnen woningen worden verwarmd. Momenteel wordt deze technologie in Nederland voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van kassen, maar in de toekomst zal dit ook steeds meer worden toegepast om steden te verwarmen.

Zodra er dieper dan 500 meter warmte wordt gewonnen, valt dit onder de verantwoordelijkheid van de centrale overheid, om precies te zijn het ministerie van EZK.

Vanaf 4 km diepte: Ultra-Diepe Geothermie

Als warmte op 4 km of dieper wordt gewonnen, wordt het Ultra-Diepe Geothermie genoemd. Op deze diepte kan water worden opgepompt met een temperatuur hoger dan 120 graden. Doordat dit water zo heet is kan er elektriciteit mee worden opgewekt en de restwarmte die daarna overblijft kan gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen. In dit filmpje legt onze collega Florine in 2,5 minuut uit hoe Ultra-Diepe Geothermie werkt.

Interessante vraagstukken over verduurzaming en geothermie beantwoord

juni 2019

Voor de grootschalige verduurzaming van Nederland is veel nieuwe kennis nodig. Daarom werken wij nauw samen met universiteiten en hogescholen om belangrijke vraagstukken te onderzoeken. Het harde werk van onze 6 technische stagiairs heeft ook de afgelopen maanden weer interessante nieuwe inzichten opgeleverd.

 

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de gedetailleerde onderzoeksresultaten, neem dan gerust contact op via info@hermandegroot.nl of 033 - 432 08 89. Zelf een interessant (afstudeer-) onderzoek doen op het vlak van technologie en duurzaamheid? Bekijk onze stageopdrachten!

Nieuwe inzichten tijdens inspiratiesessie ‘Amersfoort CO2-neutraal’

juni 2019

Amersfoort wil in 2030 een CO2-neutrale gemeente zijn, maar hoe kan deze ambitie verwezenlijkt worden? Wij ontvingen een enthousiaste groep medewerkers van Gemeente Amersfoort voor een inspiratiesessie over dit vraagstuk en daagden ze uit om een oplossing te ontwikkelen. En dat ging ze goed af!

Gemeenschappelijke interesse

De groep collega’s van Gemeente Amersfoort was divers, maar tijdens de koffie en voorstelronde kwam al snel de gedeelde interesse in duurzaamheid en CO2-reductie naar boven. Niet verrassend dus dat de daaropvolgende presentatie over geothermie veel slimme opmerkingen en vragen teweegbracht. Gelukkig waren we ruim voor de officiële aanvangstijd gestart zodat hierop uitgebreid kon worden ingegaan. Zo ontstond een interessante dialoog.

 

Aan de slag!

Na een tweede kop koffie en een heerlijk stuk HermanDeGroot-jubileumslof gingen onze gasten in twee teams zelf aan de slag. Omdat de CO2-uitstoot in Amersfoort voor ongeveer 20 procent afkomstig is van verwarming, was de opdracht het ontwikkelen van een plan om alle Amersfoortse huishoudens in 2030 duurzaam te kunnen verwarmen. Dit uiteraard met minimale kosten en CO2-uitstoot! Gewapend met de benodigde informatie en de zojuist opgedane nieuwe kennis werd er een vliegende start gemaakt.

Eye-opener

Beide teams concludeerden onafhankelijk van elkaar dat de oplossing niet ligt in energiebesparing door middel van isolatie: de investering en CO2-uitstoot die bij isoleren komen kijken zijn veel hoger dan men had verwacht. Maar wat zou dan wél een oplossing zijn? Ook daarover was men het eens: een collectieve voorziening van CO2-vrije warmte door middel van een warmtenet. Deze gedachtenshift van energie besparen naar een CO2-vrije energiebron was voor de meesten een grote eye-opener.

Positieve energie

De tijd vloog voorbij en al werd er nog uitgebreid nagepraat, de klok sloeg onverbiddelijk 12 uur: tijd om de inspiratie-ochtend af te ronden en terug te kijken op een geslaagde workshop met veel positieve energie, nieuwe inzichten en inspiratie. Wat ons betreft wordt de dialoog zeker voortgezet! Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Ultra-Diepe Geothermie: motor voor de energietransitie én de economie

mei 2019

PERSBERICHT – Amersfoort, 2 mei 2019

Ultra-Diepe Geothermie biedt grote kansen voor de omschakeling naar duurzame energie en vermindering van de CO2-uitstoot. In samenwerking met de Hogeschool Amsterdam deden wij onderzoek naar de grootste voordelen van UDG ten opzichte van alternatieve energiebronnen én naar de effecten op de Nederlandse economie.

Op zoek naar nieuwe energiebronnen

Onze fossiele brandstoffen raken op en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij, één van de grootste veroorzakers van het broeikaseffect. Daarom moeten we overschakelen op energiebronnen die niet uitgeput raken en CO2-vrij zijn: het doel van het Nederlandse concept-Klimaatakkoord is om de uitstoot van dit broeikasgas al in 2030 gehalveerd te hebben. De omschakeling naar duurzame bronnen van energie noemen we ook wel de ‘energietransitie’.

Wat is Ultra-Diepe Geothermie?

Diep onder de grond is het heel erg warm. Met Ultra-Diepe Geothermie wordt die warmte opgepompt en omgezet in CO2-vrije elektriciteit. Daarna blijft er restwarmte over met zo’n hoge temperatuur dat er gebouwen mee kunnen worden verwarmd door middel van een warmtenet. Een warmtenet kan worden vergeleken met centrale verwarming, maar dan op het niveau van een wijk of zelfs een hele stad.

Constante bron van elektriciteit en warmte

Bij duurzame energie wordt meestal eerst aan zonne-energie of windmolens gedacht. Het nadeel van deze energiebronnen is dat ze afhankelijk van het weer zijn. Ultra-Diepe Geothermie is een constante energiebron waarmee 95 procent van het jaar energie wordt opgewekt. Ter vergelijking: met windenergie kan slechts 34 procent en 26 procent (respectievelijk op zee en op land) van het jaar energie worden opgewekt en met zonne-energie zelfs maar 8,7 procent.

Ook schommelingen in de vraag naar elektriciteit en warmte kunnen met UDG worden opgevangen, omdat er afhankelijk van de vraag gekozen kan worden om minder elektriciteit en meer warmte te produceren of juist andersom.

Ultra-Diepe Geothermie is CO2-vrij

De klimaatverandering die met de uitstoot van CO2 gepaard gaat brengt kosten met zich mee voor de maatschappij. Denk hierbij aan waterschade door piekbuien, het uitsterven van planten en bomen door temperatuurstijging en mislukte oogsten door extreme weersomstandigheden. Deze maatschappelijke kosten zijn in een onderzoek van het Amerikaanse Stanford University op zo’n 195 euro per ton CO2-uitstoot vastgesteld (Moore en Diaz, 2015).

De opwekking van elektriciteit met UDG is CO2-vrij. De enige uitstoot van CO2 gaat gepaard met de levenscyclus van de geothermiecentrale zelf: er moeten immers putten worden geboord, de centrale moet worden gebouwd en onderhouden en uiteindelijk moet alles ooit weer gesloopt of gerenoveerd worden. De hoeveelheid CO2-uitstoot die hierbij komt kijken is echter verwaarloosbaar en kan geminimaliseerd worden door hergebruik van materialen.

In vergelijking met andere elektriciteitsbronnen scoren alleen wind- en kernenergie lager op CO2-uitstoot en maatschappelijke kosten:

 

UDG is niet alleen een bron van elektriciteit, maar ook van warmte. Omdat deze warmte in feite een restproduct is, wordt hier geen CO2-uitstoot aan toegekend: alle CO2 die vrijkomt wordt toebedeeld aan de elektriciteitsproductie. Dit maakt UDG het enige CO2-vrije alternatief in vergelijking met andere warmtebronnen.

Opvallend in de vergelijking is dat de warmtepomp, die vaak als duurzame vervanger voor de HR-ketel wordt genoemd, een hoge CO2-uitstoot heeft. Dit is te wijten aan het flinke elektriciteitsverbruik en het feit dat er een hoge mate van isolatie en vaak ook vloerverwarming nodig is om de warmtepomp effectief te kunnen laten verwarmen.

Zowel voor elektriciteit als warmte leidt een geothermiecentrale dus tot grote besparingen in CO2-uitstoot en de daarmee gepaard gaande maatschappelijke kosten.

Onafhankelijkheid van het buitenland

Op dit moment is Nederland zeer afhankelijk van de elektriciteit uit het buitenland. Daardoor hebben we een slechte onderhandelingspositie en betalen we een hoge prijs voor elektriciteit. Deze positie zal alleen maar verslechteren als we ons moeten focussen op zon- en windenergie. Om ervoor te zorgen dat we geen energie uit het buitenland in hoeven te kopen is UDG als constante bron van elektriciteit onmisbaar.

Ook de vraag naar gas kan flink worden verlaagd dankzij UDG: met de restwarmte kunnen op grote schaal gebouwen verwarmd worden via een warmtenet. Dankzij de hoge temperatuur van de warmtetoevoer is dit ook voor minder goed geïsoleerde gebouwen een geschikte oplossing.

 

Beproefde methode

Ultra-Diepe Geothermie is niet nieuw, maar wordt over de hele wereld al succesvol toegepast. Een mooi voorbeeld hiervan is München, waar in 2040 de hele stad door middel van UDG van elektriciteit en warmte zal worden voorzien.

De reden dat we UDG in Nederland nog niet hebben toegepast, is omdat we altijd op een aardgasbel hebben geleefd. Er was dus geen behoefte aan andere energiebronnen. Maar nu we overstappen op duurzame bronnen zonder CO2-uitstoot, is het tijd om Ultra-Diepe Geothermie ook in Nederland te introduceren.

De klok tikt door…

Het streven van het Nederlandse concept-Klimaatakkoord is dat al in 2030 minstens 70 procent van de elektriciteit uit duurzame bronnen wordt opgewekt en dat de CO2-uitstoot met 49 procent is verminderd. UDG heeft een grote potentie voor de omschakeling naar duurzame en CO2-vrije energie: het kan een relatief zeer grote bijdrage aan de nationale elektriciteits- en warmtebehoefte leveren, aangevuld met andere duurzame bronnen als waterstof, restwarmte en biomassa. Waar wachten we nog op?

EINDE PERSBERICHT

Open warmtenetten zijn onmisbaar voor de energietransitie

mei 2019

PERSBERICHT – Amersfoort, 14 mei 2019

Warmtenetten zijn een belangrijke schakel in de omschakeling naar duurzame energiebronnen als biomassa, geothermie en restwarmte. Doordat huidige warmtenetten kleinschalig zijn, is er geen sprake van concurrentie tussen leveranciers en wordt het warmtetarief gebaseerd op de gasprijs. Wij pleiten voor open warmtenetten, waarbij meerdere leveranciers met elkaar concurreren op zowel prijs als duurzaamheid en kwaliteit van de geleverde warmte.

 

 Het ‘niet-meer-dan-anders-principe’

 

Een warmtenet - ook wel bekend als stadsverwarming - kan worden vergeleken met centrale verwarming, maar dan op het niveau van een wijk of stad. In plaats van zelf water te verwarmen met een cv-ketel op gas ontvangen huishoudens rechtstreeks warm water uit het warmtenet. Voor die warmte betaalt men niet meer dan wat een gemiddeld huishouden met een gasaansluiting betaalt voor gas. Die koppeling met de gasprijs wordt ook wel het ‘niet-meer-dan-anders-principe’ genoemd.

Efficiënte distributie van duurzame warmte

In de omschakeling van fossiele naar duurzame energiebronnen - ook wel de ‘energietransitie’ genoemd - vormen warmtenetten een belangrijke schakel. Via een warmtenet kan namelijk zeer efficiënt duurzame warmte uit bijvoorbeeld geothermie, restwarmte of biomassa worden getransporteerd. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet zijn wat dat betreft dus goed bezig, al helemaal als het warmtenet met duurzame energie wordt gevoed.

Verbinden van warmtenetten is een must

Wat ons betreft zou de prijs voor warmte niet door de gasprijs moeten worden bepaald, maar door marktwerking. Die marktwerking kan bereikt worden door de bestaande warmtenetten met elkaar te verbinden tot open warmtenetten waar meerdere warmteleveranciers op zijn aangesloten. In tegenstelling tot de huidige situatie van lokale warmtenetten waarbij consumenten op één leverancier zijn aangewezen, moeten er dan meerdere warmteleveranciers met elkaar concurreren. Niet alleen op prijs, maar het liefst ook op de duurzaamheid en kwaliteit zoals bij elektriciteit ook het geval is.

Open warmtenetten zijn een grote kans voor onafhankelijke netbeheerders. Zij zorgen voor de aanleg en beheer van het netwerk en de verbinding tussen de energieleveranciers en de woningen. Voor het elektriciteit- en gasnet is dit al gebruikelijke situatie en het is tijd om die ook voor warmte te introduceren.

Er is werk aan de winkel!

Open warmtenetten zijn een zeer efficiënte manier om duurzame warmte te transporteren en de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Maar met de realisatie hiervan gaat tijd en inspanning gepaard. Daarom pleiten wij ervoor om nu al een start te maken met het verbinden van warmtenetten. Zo kunnen we in 2030 de grootstedelijke gebieden al van duurzame warmte voorzien.

 

Wilt u meepraten of meer informatie over dit onderwerp? Laat een reactie achter in de comments of stuur een mail naar info@hermandegroot.nl.

Ultra-Diepe Geothermie: wat, hoe en waarom?

april 2019

Wat is Ultra-Diepe Geothermie nou precies, hoe werkt het en vooral: wat kunnen we er mee?

Florine legt het uit!

 

Alles wat je moet weten over UDG in 2,5 minuut

Bekijk de video op de site van BRDR (‘Breder’), het duurzame platform van de Rabobank.

 

Larderel Energy en HermanDeGroot

Samen met universiteiten en hogescholen hebben wij een oplossing ontwikkeld voor de energietransitie: Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Hierbij wordt warmte die van nature op 4 tot 7 km diepte in de aarde voorkomt omgezet in CO2-vrije elektriciteit en warmte.

Larderel Energy is contracterende partij voor projecten op het gebied van Ultra-Diepe Geothermie.

Hoe had Nederland de EU-doelstelling voor duurzame energie wél kunnen halen?

april 2019

In 2020 moet 20 procent van de energie uit duurzame bronnen afkomstig zijn. Dat is het doel van de Europese Unie. Van alle lidstaten is Nederland nog het verst van dit doel verwijderd. Hoe had dit voorkomen kunnen worden?

 

“Onvoldoende beleid”

De eis die de EU aan Nederland stelt is 14 procent energie uit duurzame bronnen. Dit ligt dus ruim onder het Europese doel van 20 procent, maar ook deze eis gaan we bij lange na niet halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat we in 2020 slechts zo’n 12 procent van de energie uit duurzame bronnen halen. “Het beleid is duidelijk onvoldoende geweest”, aldus eurocommissaris Miguel Arias Cañete in het NRC. Om toch aan de wettelijke eis van de EU te voldoen, zal Nederland duurzame energie in het buitenland moeten gaan produceren of inkopen.

De natuur biedt meer dan zon en wind

In de zoektocht naar duurzame energie wordt er vooralsnog gekeken naar zon, wind en biomassa. Maar de natuur heeft ons veel meer te bieden. Zo’n 6 kilometer onder de grond is het ruim 200 graden. Met Ultra-Diepe Geothermie (UDG) kun je uit die warmte CO2-vrije elektriciteit opwekken. De restwarmte die daarna overblijft heeft zo’n hoge temperatuur dat er gebouwen mee kunnen worden verwarmd door middel van een warmtenet. Met Ultra-Diepe Geothermie kan een groot deel van Nederland worden voorzien van zowel CO2-vrije elektriciteit als warmte.

UDG: een beproefd concept

Ultra-Diepe Geothermie is geen experiment, maar wordt over de hele wereld al succesvol toegepast. Zo is in München het doel om in 2040 de gehele stad te voorzien van duurzame energie opgewekt uit UDG. Hier zijn al meerdere centrales die energie leveren aan de omliggende woningen. Als het aan ons ligt, geeft Nederland snel opvolging aan dit goede voorbeeld!

Het Klimaatakkoord hoeft geen tweede kredietcrisis te betekenen

maart 2019

PERSBERICHT - Amersfoort, 13 maart 2019

Het Concept-Klimaatakkoord houdt de gemoederen al maanden bezig. De doorrekening van het Klimaatakkoord die vandaag door het PBL werd gepresenteerd doet de financiële bezorgdheid onder de bevolking nog verder toenemen. Gelukkig onterecht, want er bestaan al fundamentele oplossingen voor de energietransitie die een minimale investering voor de consument vergen...

 

“Wen er maar aan”

Dat is wat minister Wiebes afgelopen december zei bij de presentatie van het Concept-Klimaatakkoord. Heel Nederland moet aardgasvrij worden, in 2030 moeten er al minstens anderhalf van de zeven miljoen huishoudens overgestapt zijn naar een duurzaam alternatief. Een verdere verhoging van de ‘gasbelasting’ dreigt. Ook lokale overheden stellen flinke ambities: onder gemeenten lijkt zelfs een wedstrijd te ontstaan wie er als eerste CO2-neutraal is.

Terwijl de overheid de bevolking steeds meer onder druk zet om te verduurzamen, reikt ze geen fundamentele oplossing aan. Wat is een geschikt alternatief voor aardgas en wat gaat dat kosten? Het gasfornuis vervangen door een elektrische kookplaat is misschien nog te overzien, maar hoe zorgen we dat we er straks letterlijk warm genoeg bij zitten?

 

De illusie van de warmtepomp

De warmtepomp wordt te pas en te onpas als alternatief voor de gasketel genoemd, maar is een grootverbruiker van elektriciteit. Al leggen we het hele dak vol met zonnepanelen, dan levert dit zeker in de winter verreweg niet voldoende elektriciteit op. En dat terwijl het gebruik dan juist maximaal is.

Als we massaal op de warmtepomp over zouden gaan en die van groene stroom willen voorzien, zullen dus vele extra wind- en zonneparken nodig zijn. Daarvoor is een flinke verzwaring van het elektriciteitsnet nodig en dus extra investeringen. Onder meer in Zeeland en het noordoosten van het land is het netwerk nu al te zwaar belast.

En met alleen een warmtepomp ben je nog lang niet klaar: zeker oudere huizen moeten flink geïsoleerd worden en eigenlijk ook nog worden voorzien van vloerverwarming en een goed ventilatiesysteem. Het gemiddelde huishouden is met gemak 70.000 euro verder om hun huis aardgasvrij te krijgen.

Tweestrijdig beleid

De Rijksoverheid doet met het Nationaal Energiebespaarfonds een financiële handreiking door gunstige leningen voor de verduurzaming van het huis te verstrekken. En dat terwijl er in Nederland nog steeds sprake is van een zodanig hoge hypotheekschuld dat Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, er recentelijk nog voor pleitte dat huishoudens meer financiële buffers aan moeten houden. Maar om onze huizen te verduurzamen worden we dus aangemoedigd om juist extra schulden op te bouwen.

De oplossing? We zitten er bovenop!

De hoofdpijn over dure warmtepompen en isolatiemaatregelen is gelukkig onterecht, want er bestaan al structurele oplossingen. Overheden zien deze alleen over het hoofd doordat zij zich letterlijk niet genoeg verdiepen in geschikte bronnen voor duurzame energie.

Een voorbeeld van een beproefde oplossing die desondanks veel te weinig aandacht krijgt is Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Bij geothermie wordt meestal alleen aan warmtewinning gedacht, maar niets is minder waar: het primaire doel van Ultra-Diepe Geothermie is elektriciteitsopwekking, waarbij met de resterende warmte onze huizen kunnen worden verwarmd middels een warmtenet. Met UDG kan ten minste een derde van Nederland worden voorzien van elektriciteit én warmte. Omdat dit warmtepompen en isolatie overbodig maakt, vergt deze oplossing ook nog eens een minimale investering voor de consument.

Boor de juiste bron aan

Als we een aardgasvrij Nederland willen worden zonder daarbij een nieuwe kredietcrisis te ontketenen, zullen overheden hun huiswerk beter moeten doen. De energiebehoefte moet in kaart worden gebracht, evenals de bronnen waar we die energie uit kunnen halen.

De uiteindelijke structurele oplossing is een combinatie van diverse duurzame energiebronnen die allen aansluiten op één open warmtenet. Daarbij kan Ultra-Diepe Geothermie een relatief zeer grote bijdrage aan de nationale elektriciteits- en warmtebehoefte leveren, aangevuld met andere duurzame bronnen als waterstof, restwarmte en biomassa. Zo worden niet alleen klimaatdoelen, maar ook de spaardoelen van de consument behaald.

EINDE PERSBERICHT

Ultra-diepe Geothermiecentrale - Artist

Tien jaar na: "Duurzaamheid, De Grote Leugen"

oktober 2018

Tien jaar geleden organiseerden wij het succesvolle symposium: “Duurzaamheid, de grote leugen”.

Op dit symposium waren sprekers als Thomas Ummels (directeur OVG), Gerard van Drielen (lid college van bestuur Hogeschool Rotterdam), Raymond Kwast (adviseur HermanDeGroot), George van Hooydonk (Director Dutch Real Estate MN) en Ed Nijpels (voorzitter NLingenieurs) aanwezig om de genodigden te prikkelen tot het ondernemen van duurzame acties.

 

Nu, tien jaar later, is het energieakkoord tot stand gekomen en gepresenteerd door de voorzitter Klimaatberaad, Ed Nijpels. Het resultaat van dit energieakkoord bestaat kortweg uit: wind, zon, warmtepomp en isolatie. Halen we hiermee de in Parijs gestelde klimaatdoelen?

Afbeelding4.jpg

Larderel Energy: ‘’Het Energie-akkoord is een financieel debacle!’’

september 2018

PERSBERICHT

In 2030 moet indachtig de klimaatdoelstellingen van Parijs een CO2-reductie hebben plaatsgevonden van 49% en in 2050 moet deze zelfs 95% zijn.

Een moedig en noodzakelijk streven dat zijn weerslag kent in het energieakkoord dat voor Prinsjesdag wordt doorgerekend. De adviseurs van het Kabinet hebben ervoor gekozen, in het kader van de voorgenomen verduurzamingsmaatregelen, de wijze van verwarming en elektriciteitsopwekking ingrijpend aan te passen. Elektriciteit moet duurzaam worden opgewekt en hoofdzakelijk worden gewonnen door wind en zon. De voornaamste verwarmingstoepassing bij woningen is het grootschalig gebruik van all-electric verwarming: warmtepompen.

Larderel Energy ondertekent intentieverklaring Duurzame Warmte Soest en Soesterberg

Juni 2018

Donderdag 7 juni heeft Larderel Energy de intentieverklaring Duurzame Warmte Soest en Soesterberg ondertekend samen met 9 andere partijen, deze partijen gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden voor duurzame warmte in Soest en Soesterberg.

Unieke Ultra-Diepe Geothermie projecten door Larderel Energy en VITO (BE)

Mei 2018

Larderel Energy, onderdeel van HermanDeGroot, en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) zijn een samenwerkingsverband aangegaan om unieke Ultra-Diepe Geothermieprojecten in Nederland te realiseren. 

Larderel Energy gastspreker bij Bouwpoort Den Haag

April 2018

Dinsdag 10 april jl. is Larderel Energy te gast geweest bij Bouwpoort Den Haag. Bouwpoort is dé ontmoetingsplek voor beleidsmakers en bestuurders uit de politiek en daarbuiten, met ondernemers en opdrachtgevers uit de bouw.

Reactie beleidsbrief Ultra-Diepe Geothermie aan de Kamer

Maart 2018

Naar aanleiding van de beleidsbrief van Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over geothermie, gericht aan de Tweede Kamer, hebben wij onze reactie hierop in onderstaande open brief verwoord, graag willen wij deze met u delen.

Ondertekening LOI Gemeente Soest

November 2017

De Gemeente Soest en Larderel Energy, onderdeel van Ingenieursbureau HermanDeGroot uit Amersfoort, hebben 23 november jongstleden een Letter of Intent ( LOI ) getekend voor de realisatie van een Geothermische centrale.

Ondertekening LOI Gemeente Soest

November 2017

De Gemeente Soest en Larderel Energy, onderdeel van Ingenieursbureau HermanDeGroot uit Amersfoort, hebben 23 november jongstleden een Letter of Intent ( LOI ) getekend voor de realisatie van een Geothermische centrale.

Bezoek Geothermiecentrale in Mol, België

November 2017

Op 9 november j.l. is Larderel Energy samen met een select gezelschap op bezoek geweest bij het geothermie project in Mol (België).