Het afgelopen half jaar hebben Remco, Dimitri en Michiel zich gebogen over diverse vraagstukken voor een succesvolle introductie van geothermie in Nederland. Dit leverde dermate waardevolle resultaten op dat deze daadwerkelijk zullen worden ingezet bij de realisatie van regionale geothermieprojecten. Een korte samenvatting van de bevindingen!
Financiering van een geothermiecentrale
Met de bouw van een geothermische centrale gaat vanzelfsprekend een investering gepaard. Remco zocht tot in detail uit welk type investeerders hiervoor geschikt zijn en op basis van welke informatie zij zullen overwegen om daadwerkelijk een geothermische centrale aan hun investeringsportfolio toe te voegen.
Geothermie bleek gelukkig al een bekend fenomeen onder investeerders, waarin vooral duurzame fondsen interessant zijn. Om daadwerkelijk in de ontwikkeling van deze duurzame energiebron te gaan investeren vereisen zij informatie over het management, het product, de financiën en de markt. Remco verwerkte deze informatie in een duidelijke en fraai vormgegeven pitch deck, die wij zullen gebruiken bij de werving van investeerders.
Strategische en tactische planning
De regionale implementatie van geothermie is een uitdaging die valt of staat met een gedegen planning. Dimitri werkte deze planning op zowel strategisch als tactisch/operationeel niveau uit, waarbij hij geen detail buiten de beschouwing liet: van stakeholderanalyse tot communicatie naar huishoudens en bedrijven, aan alles is gedacht.
Het resultaat is een zeer complete leidraad, die zeer bruikbaar toe te passen is door de projectmanager(s) die betrokken zullen zijn bij de implementatie van het regionale geothermieproject. De eerste efficiëntieslag is dus al gemaakt!
Netintegratie
Een geothermiecentrale levert CO2-vrije elektriciteit, warmte en koude op. De warmte (en eventuele koude) wordt via een aan te leggen warmtenet gedistribueerd, maar hoe sluit je de centrale zo efficiënt mogelijk aan op het bestaande elektriciteitsnet? En is de huidige infrastructuur afdoende? Michiel boog zich over dit vraagstuk en kwam tot de conclusie dat het bestaande elektriciteitsnet voldoende kansen biedt, mits de uitrol van het project goed wordt gepland. Door de productieputten waar met Ultra-Diepe Geothermie elektriciteit wordt opgewekt slim te verdelen over de verschillende locaties kunnen knelpunten voorkomen worden.
De centrales kunnen op die manier zelfs helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren tegen de schommelingen in het elektriciteitsaanbod van zon en wind. Zo zijn we klaar voor de toekomst!
Nauwe samenwerking met hogescholen en universiteiten
Voor de regionale realisatie van geothermie in Nederland is flink wat kennis vereist, zowel op het gebied van technologie als (project-)management, marketing en communicatie. Daarom hebben we voortdurend interessante (afstudeer-)opdrachten voor enthousiaste HBO- en WO-studenten die daadwerkelijk een bijdrage willen leveren aan een CO2-vrij Nederland!
Geïnteresseerd? Bekijk het actuele stageaanbod op HermanDeGroot.nl
Commentaires