Geothermie krijgt steeds meer aandacht als duurzame en CO2-vrije energiebron. Maar wat is geothermie nou eigenlijk en welke verschillende systemen zijn er?
Een stukje geschiedenis
Het woord geothermie is afgeleid van twee Griekse woorden: geo, dat aarde betekent, en thermos, dat warmte betekent. Letterlijk betekent geothermie dus aardwarmte. De techniek bestaat al heel lang: de Franse ingenieur François Jacques de Larderel ontdekte in 1818 de thermische eigenschappen van de ondergrond in Toscane. Deze ontdekking werd verder doorontwikkeld door Piero Ginori Conti, die in 1904 als eerste persoon op aarde elektrische energie op wist te wekken uit aardwarmte.
Verschillende systemen, verschillende dieptes
Er zijn verschillende varianten van aardwarmtesystemen en het belangrijkste verschil tussen die systemen is de diepte in de ondergrond. We zetten de verschillende systemen op een rijtje, op volgorde van diepte.
Verschillende aardwarmtesystemen, op volgorde van diepte.
Ondiepe systemen: WKO en warmtepomp
De systemen die in Nederland al het meest voorkomen zijn zogeheten Warmte-Koude Opslag systemen, vaak afgekort als WKO. Hierbij wordt het overschot van warmte dat in de zomer ontstaat opgeslagen in de ondergrond, zodat dit in de winter gebruikt kan worden voor verwarming. Andersom kan in de winter koude worden opgeslagen zodat hiermee in de zomer een gebouw gekoeld kan worden. Een WKO is maximaal 500 meter diep en valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Om het gebouw te verwarmen wordt een WKO gecombineerd met een warmtepomp die de watertemperatuur nog iets verhoogt en het warme water rondpompt via laagtemperatuur-verwarming zoals vloerverwarming. Een goede isolatie van het gebouw is noodzakelijk om de gewenste warmte te bereiken.
Er zijn ook warmtepompen die zonder WKO functioneren: deze ‘gesloten systemen’ bestaan uit een zogenaamde bodemwarmtewisselaar waarop een warmtepomp wordt aangesloten. In tegenstelling tot bij een WKO wordt er hierbij geen warmte of koude in de grond opgeslagen, maar wordt gebruik gemaakt van een relatief constante bodemtemperatuur van 10 graden. Een gesloten systeem gaat tussen de 20 en 150 meter diep.
Tussen 2 en 3 kilometer diepte: geothermie
Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het er is. In Nederland neemt de temperatuur toe met ongeveer 30 graden per kilometer. Tussen 2 en 3 km diepte kan water worden opgepompt met een temperatuur tussen 70 en 90 graden. Hiermee kunnen woningen worden verwarmd. Momenteel wordt deze technologie in Nederland voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van kassen, maar in de toekomst zal dit ook steeds meer worden toegepast om steden te verwarmen.
Zodra er dieper dan 500 meter warmte wordt gewonnen, valt dit onder de verantwoordelijkheid van de centrale overheid, om precies te zijn het ministerie van EZK.
Vanaf 4 km diepte: Ultra-Diepe Geothermie
Als warmte op 4 km of dieper wordt gewonnen, wordt het Ultra-Diepe Geothermie genoemd. Op deze diepte kan water worden opgepompt met een temperatuur hoger dan 120 graden. Doordat dit water zo heet is kan er elektriciteit mee worden opgewekt en de restwarmte die daarna overblijft kan gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen. In dit filmpje legt onze collega Florine in 2,5 minuut uit hoe Ultra-Diepe Geothermie werkt.
Meer weten over Ultra-Diepe Geothermie?
Laat een comment achter, stuur een mail naar info@larderel.nl of bel 033 - 432 08 89. Wij beantwoorden graag al je vragen!
Comments